Actualizat: Joi, 04 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Sistemul camerelor de supraveghere a traficului rutier, gestionat INCORECT! Statul a fost prejudiciat cu 250 de milioane de lei

  • 07.04.2017
  • 1483

 

Camerele de supraveghere a traficului rutier nu au dat rezultatul scontat, mai mult, au provocat pierderi statului în sumă de peste 250 de milioane de lei. Asta arată un audit al Curții de Conturi făcut public astăzi.

Instituţia constată că cei care conduceau Ministerul de Interne în anul 2012 și instituțiile subordonate au gestionat neglijent aceste dispozitive. 

Curtea de Conturi a calculat pagubele provocate de neglijenţa funcţionarilor, inclusiv veniturile ratate. 

"Misiunea noastră de audit a depistat prejudicii de peste 250 de milioane de lei, 96 de milioane de lei inclusiv fiind un venit ratat", a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă. 

Auditorii au constatat că Ministerul de Interne a oferit unor firme private dreptul de a administra sistemul, care urmau să primească până la 50 la sută din valoarea amenzilor încasate.

"Ministerul Finanţelor prin Trezorerie, prin tot nu a depistat că noi facem încălcări. Şi dacă a fost asumată o sumă oarecare, aceea a fost repartizată la reparaţia unei grădiniţi, unei porţiuni de drum, şi nu pusă undeva în buzunar", a afirmat a afirmat preşedintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu.

" Atunci când în bugetul raionului vin bani de pe alte articole şi dumneavoastră foarte uşor cei 13 preşedinţi de raioane transferă aceşti bani 50 la sută agenţilor economici şi se duc la offshor-uri. Nicio vină nu purtaţi?! Sunteţi ca puişorii cei de primăvară", a confirmat  preşedintele Curţii de Conturi, Veaceslav Unitlă.

La rândul lor, acestea au angajat personal necalificat.

Pentru a încasa mai mulţi bani, au fost date amenzi care nu se încadrează în prevederile Codului Rutier.

Peste 27.000 de contravenţii constatate au fost şterse, iar unele amenzi au fost micşorate după bunul plac.

Mai mult, 13 unităţi administrativ-teritoriale au primit dreptul de supraveghere a traficului rutier în lipsa cadrului legal şi a acordului Ministerului de Interne, acumulând ilegal venituri din amenzi. 

"Toate procesele verbale de constatare a contravenției întocmite și înregistrate în sistem în baza informației parvenite de la unitățile de supraveghere instalate în cele 13 unități administrativ teritoriale pot fi declarate nule", a declarat șefa de direcție de la Curtea de Conturi, Irina Gutnic. 

Ministrul de Interne a declarat că s-a întâlnit de mai multe ori cu președinții de raioane şi i-a atenţionat despre ilegalitățile din sistem.

"Cei care stau în spatele acestor scheme sau acestor ilegalități deja urmează să răspundă organelor competente în investigație. Avem în față un draft al unui plan, conform căruia noi vom acționa în unele locuri foarte rapid pentru eradicarea neregulilor depistate", a spus ministrul de Interne, Alexandru Jizdan. 

Monitorizarea video a traficului rutier a început în 2012, la inițiativa Ministerului de Interne.

Camere de supraveghere au fost instalate în 41 de intersecții din Chișinău și 21 de intersecții și porțiuni de drum din 13 raioane.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY