Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Sondajul privind activitatea Curții de Conturi, prezentat membrilor Comisiei de control al finanțelor publice

Președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, și secretarul comisiei Oleg Canațui au participat la prezentarea rezultatelor sondajului privind evaluarea instituțională alternativă a Curții de Conturi a Republicii Moldova, realizat de Transparency International – Moldova cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.

Evenimentul a avut loc în format online, cu participarea Președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu, directorului executiv Transparency International – Moldova, Lilia Carasciuc, și reprezentanților  Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Sondajul a fost realizat în cadrul autorităților publice centrale auditate de Curtea de Conturi pentru a analiza opiniile și experiența reprezentanților acestora despre comunicarea, comportamentul, profesionalismul și integritatea auditorilor Curții, precum și pentru a releva gradul de implementare a recomandărilor Curții de Conturi.

Urmare a rezultatelor sondajului, au fost enunțate o serie de recomandări menite să sporească eficiența Curții de Conturi, precum: implementarea unui plan intern de integritate, promovarea unei politici de fidelizare a angajaților, asigurarea auditului extern al rapoartelor financiare ale Curții, etc. 

În contextul celor prezentate, președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a apreciat susținerea oferită instituției supreme de audit de către Transparency International – Moldova și a menționat că scopul activităților realizate de comisie este fortificarea disciplinei financiare și utilizarea cu randament înalt a banului și patrimoniului public.

Avem o colaborare permanentă și productivă cu colegii de la Curtea de Conturi, inclusiv cu experții străini care activează în cadrul Curții, în vederea eficientizării activității noastre comune,” a declarat președinta comisiei.

Studiul privind evaluarea instituțională alternativă a Curții de Conturi a fost publicat în luna martie 2021 și are ca repere cinci indicatori de bază: independență, integritate, responsabilitate, transparență, eficiență.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY