Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Studenții UTM achită mai mult decât ar fi trebuit pentru cămin? Constatările Curții de Conturi

Taxa de cazare în căminele Universității de Stat din Moldova (UTM) ar fi fost calculată eronat. Asta după ce cheltuielile de întreținere a căminelor, incluse în formula de calcul pentru stabilirea prețului, nu ar corespunde cu cele înregistrate la contabilitate. Astfel, Curtea de Conturi constată, în urma unui audit, că UTM a fost finanțat suplimentar cu circa 3,27 milioane de lei.

În anul 2021, au fost înregistrate în contabilitate cheltuieli în valoare de 19,5 milioane de lei, în calculul taxei pentru anul 2022 aceste cheltuieli au fost prezentate în sumă de 44,6 milioane de lei pentru studenți și 46,7 milioane de lei pentru alți locatari.

Similar, în anul 2022 au fost înregistrate în contabilitate cheltuieli de 46,4 milioane de lei, iar în calculul taxei pentru anul 2023 aceste cheltuieli au fost prezentate în sumă de 57,5 milioane de lei și 62,9 milioane de lei. Drept urmare, Ministerul Educației, în perioada 2021 - 2022, a transferat universității alocații pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere a căminelor mai mult cu 3,27 milioane de lei.

Astfel, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, susține că ministerul finanțează în baza cheltuielilor istorice, motiv pentru care în fiecare an indexează numai majorarea serviciilor comunale pentru întreținerea căminelor.

Reprezentanții UTM susțin că au fost efectuate calculele pentru taxa de cazare ținând cont de cheltuielile efective, iar acestea nu ar corespunde mereu necesităților.

CONTEXT. În cadrul aceluiași audit, Curtea de Conturi a stabilit că veniturile UTM în perioada 2021-2022 au fost asigurate, în cea mai mare parte, de instruirile studenților care sunt finanțați de buget. Astfel, discrepanța dintre cei aflați la taxă și buget se ridică la mii de lei.

Totodată, reprezentanții instituției și Ministerului Educației și Cercetării se arată sceptici ideii de a majora taxele, pentru că „studenții ar putea să aleagă alte instituții”.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY