Actualizat: Duminică, 19 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Vizita delegaţiei Curţii de Conturi a României la Chişinău

  • 04.06.2013
  • 547

În perioada 3-7 iunie curent o delegaţie a Curţii de Conturi a României (CCR), condusă de  Preşedintele instituţiei, Nicolae Văcăroiu, efectuează o vizită de lucru la Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). Din delegaţia română fac parte, de asemenea, Vicepreşedintele instituţiei, Doina Elena Dascălu, Consilierii de Conturi, Verginia Vedinaş şi Marta Aurona Pelea, directorul Camerei de Conturi Vaslui, Vasile Popa şi consilierul din cadrul Serviciului relaţii internaţionale, Paula - Veronica Stamate.

Pe agenda de lucru a delegaţiei sunt incluse dezbateri, prezentări şi discuţii cu Preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova, Serafim Urechean, membrii Curţii de Conturi a Republicii Moldova şi personalul de conducere de diferite nivele pe teme de interes comun, legate de activitatea instituţiilor supreme de audit şi reperele colaborării pe următorii ani.

Agenda primei zile a vizitei de lucru a inclus discuții privind cadrul instituțional și modul de organizare a instituţiilor supreme de audit (ISA) din cele două ţări, independenţa şi autonomia ISA, cooperarea ISA cu legislativul, modalităţile de sancţionare impuse de ISA în cazurile de abatere de la legislaţie, relaţiile ISA cu organele de drept.

Preşedintele CCRM, Serafim Urechean a salutat sosirea delegaţiei CCR la Chişinău, subliniind importanţa trasării acţiunilor de cooperare dintre cele două instituţii omoloage pentru anii 2013-2014, pentru a imprima dinamică cooperării bilaterale. Alinierea instituţiilor supreme de audit la standardele internaţionale de profil nu este un lucru simplu, care ar putea fi efectuat într-un an, a remarcat dl Preşedinte. Sunt necesare eforturi comune pentru a trece de la practicile de revizie şi control la cele de audit, a concluzionat Serafim Urechean.

CCR îşi doreşte să realizeze împreună cu CCRM un parteneriat de durată, a declarat Preşedintele Curţii de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu. Instituţia supremă de audit dintr-o ţară este o structură foarte importantă, dar care este incomodă uneori pentru instituţiile statului, deoarece are misiunea de a face audit independent şi transparent, a menţionat dl Văcăroiu.  În opinia Preşedintelui CCR, scopul cooperării dintre instituţiile supreme de audit ale celor două state este de a învăţa unii de la alţii, de a face schimb de experienţă pentru a face faţă noilor cerințe internaţionale la acest capitol.

O prezentare despre cadrul instituţional, modului de organizare şi funcţionare a CCRM a fost făcută de Angela Pascaru, membru al Curţii de Conturi a Republicii Moldova. Dna Pascaru a relatat despre misiunea, viziunea, obiectivele şi competenţele instituţiei, direcţiile dezvoltării strategice, organizarea, structura, principiile de activitate, planificarea activităţii de audit, tipurile de audit, standardele utilizate, cadrul metodologic, conlucrarea cu legislativul şi organele de drept, transparenţa şi impactul activităţii Curţii de Conturi.

Vicepreşedintele CCR, Doina Elena Dascălu a făcut o prezentare amplă despre modul de organizare şi funcţionare a Curţii de Conturi a României, principiile şi obiectivele de activitate, relaţiile cu legislativul, executivul, organele de drept, etc.

Şedinţele de lucru vor continua şi în următoarele zile, fiind abordate un şir de subiecte de o importanţă vitală pentru instituțiile supreme de audit ale celor două ţări. Miercuri, 5 iunie curent va avea loc ceremonia de semnare a Planului de acţiuni privind realizarea unor activități comune în contextul implementării Acordului de cooperare între Curtea de Conturi a României și Curtea de Conturi a Republicii Moldova, semnat la 28 iunie 2006. De asemenea, sunt preconizate întrevederi ale delegaţiei CCR cu Preşedintele Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, dl Igor Corman şi alte persoane oficiale.   

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY