Actualizat: Joi, 04 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Abordări moderne în contextul asigurării securității economice

  • 09.06.2016
  • 975

 

Cea de-a XVI Sesiune a Consiliului conducătorilor organelor supreme de сontrol financiar (OSCF) ale statelor-membre ale CSI și-a desfășurat lucrările la data de 7 iunie curent în orașul Minsk, Republica Belarus. Tema principală a forului internațional s-a axat pe abordările moderne în contextul asigurării securității economice.

La reuniune au participat delegații ale instituțiilor supreme de audit (ISA) din opt țări: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, precum și Slovacia cu statut de invitat special.  Delegația Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost condusă de Serafim Urechean, președintele instituției supreme de audit din țară.

O întîlnire oficială a Președintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko cu conducătorii ISA participante la sesiune a avut loc în dimineața zilei de 7 iunie, înainte de ceremonia de deschidere a sesiunii. Președintele a vorbit despre importanța consolidării CSI în calitate de forță politică și economică.

Auditul și сontrolul financiar efectuat de instituțiile de audit / сontrol financiar este direcționat nu doar pe identificarea problemelor sistemice din domeniile economic și social, ci și pe elaborarea de recomandări constructive în vederea ameliorării situației și lichidării lacunelor, inclusiv la nivel legislativ, se stipulează în documentele examinate în cadrul sesiunii.

Securitatea economică, ca componentă a securității naționale, poate fi identificată drept o situație economică bazată pe legalitate, echilibru și dezvoltare continuă, a remarcat Serafim Urechean în cadrul sesiunii. În contextul asigurării securității economice, organele supreme de control financiar joacă un rol important, de o responsabilitate majoră, deoarece contribuie la îndeplinirea angajamentelor în domeniul securității economice de către diferite structuri statale, în interesul cetățenilor, a declarat președintele CCRM.   

La finele sesiunii au fost adoptare hotărîrea și declarația comună a celei de-a XVI-a Sesiuni a Consiliului conducătorilor organelor supreme de сontrol financiar ale statelor-membre ale CSI. De asemenea, a fost aprobat planul de lucru al Consiliului pînă la următoarea sesiune. Pentru următorul an, președinția Consiliului a fost preluată de Președintele Comitetului Controlului de Stat al Republicii Belarus, Leonid Anfimov.

Pe parcursul vizitei, delegațiile oficiale au vizitat Muzeul de stat al istoriei Marelui Război pentru apărarea Patriei, biblioteca națională, muzeul istoric-cultural "Nesvij" ("Несвиж"), uzina "BelAZ" ("БелАЗ"), precum și expoziția specializată "Belagro-2016".

 

Cuvintare_S.Urechean

Video sesiune

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY