Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Agenția Moldsilva sau despre corupția bine înrădăcinată

  • 04.04.2016
  • 672

 

Sectorul silvic gestionat de Agenția Moldsilva este potrivit Expert Grup, unul din cele mai slab refоrmate sectoare, cu o activitate destul de dosită de ochii societății.

Nereguli constatate în ultimul Raport al Curții de Conturi

Pe 29 martie curent, Curtea de Conturi a publicat un comunicat cu privire la rezultatele auditului de conformitate la Agenția Moldsilva privind corectitudinea gestiunii economice a domeniului administrat în 2014. Potrivit Curții de Conturi, auditul a reconfirmat constatările anterioare cu privire la Moldsilva și anume, agravarea neregulilor în gestiunea economico-financiară a domeniului silviculturii.

Iregularitățile depistate de Curte în 2014 au fost numeroase. Potrivit raportului de audit, Agenția a ratat în 2014 unele pasibile venituri în valoare de circa 11, 6 mln lei (din arenda fondului forestier, nerecuperare unor prejudicii, subvenții utilizate necorespunzător etc.) și a cheltuit și administrat ineficient circa 37,4 mln lei (pentru retribuirea muncii, achiziții publice, arenda unor terenuri, neînregistrare unor bunuri imobile etc.).

De asemenea, au mai fost constatate și abateri ce țin de: nedelimitarea și neînregistrarea dreptului de proprietate a statului asupra fondului forestier, care s-a soldat cu contestarea dreptului de proprietate asupra 192,72 ha de terenuri, precum și ocuparea nelegitimă ale unor suprafețe de 178,85 ha; îngrădirea dreptului legitim al cetățenilor de acces liber pe teritoriul fondului forestier prin instalarea ilegală a gardurilor; lipsa unui registru unic a contractelor de arendă; transmiterea în arendă a 22,2 ha din fondul forestier al APL; posibilitatea ridicării construcțiilor pe terenurile arendate și înregistrarea drepturilor de proprietate asupra lor; creșterea creanțelor de la darea în arendă a terenurilor; irosirea mijloacelor bugetului de stat alocate pentru lucrări de împădurire; activitatea defectuoasă a întreprinderilor silvice etc.

Iregularitățile depistate de Curtea de Conturi au fost cauzate de practicile defectuoase în administrarea domeniului și sub-sectoarelor gestionate de Moldsilva, ceea ce denotă, potrivit Curții de Conturi, o atitudine managerială iresponsabilă și contrară intereselor statului.

La ședința de prezentare a rezultatelor auditului, președintele CCRM - Serafim Urecheanu a propus închiderea agenției și "stropirea ei cu praf împotriva insectelor dăunătoare, în mai multe straturi" (pentru care apropo, Moldsilva a cheltuit foarte mulți bani) sau "în curând Cahulul și Briceniul vor putea fi văzute prin binoclu din Chișinău".

Achizițiile publice: circa 28 de mln lei de la începutul 2016

Pe pagina Agenției Achiziții Publice se poate vedea că, de la începutul anului 2016, Moldsilva a încheiat circa 20 contracte de achiziții în valoare de circa 28 mln lei, dintre care - 27,4 mln pentru servicii de împădurire. Toate contractele pentru serviciile de extindere a pădurilor au fost atribuite întreprinderilor de stat pentru silvicultură, subordonate Agenției Moldsilva, deși la fiecare dintre proceduri au participat câte 20 de operatori economici. Mai mult ca atât, 17 contracte au fost atribuite întreprinderilor subordonate în aceeași zi - 04.03.16. Practic, într-o singură zi, Moldsilva a dispus cum vor fi cheltuite circa 24 mln lei din bugetul public (irosirea mijloacelor bugetului de stat alocate pentru lucrări de împădurire a fost una dintre neregulile constate de Curtea de Conturi în ultimul raport). Desigur, scopul e nobil, important e ca și modul în care vor fi cheltuiți banii să fie nobil.

Precedentul de a atribui contracte în aceeași zi, a existat și în anii 2013-2014. În 2013, funcționarii Moldsilva au atribuit 12 contracte în valoare de 3,5 mln lei, în aceeași zi (11.07.2013) și la aceeași companie - Maleo SRL (înregistrată în România), care a fost și singurul participant. Obiectul achizițiilor a fost îmbrăcămintea de uz profesional și accesorii.

Cam aceeași situație a existat și în 2014, când pe 29 ianuarie au fost atribuite 11 contracte în valoare de circa 3,5 mln lei pentru procurarea insecticidelor. Beneficiar a acestor 11 contracte a fost compania Rezerport, care a fost și singurul operator economic participant la licitație. Potrivit unui comunicat al Curții de Conturi, în 2014, Moldsilva, în procesul achizițiilor publice a admis supra-cheltuieli de 1,5 milioane lei. În total, în 2014 cheltuielile pentru achiziții publice au constituit circa 8, 5 mln de lei.   

Radiografia șefilor corupți

Nu poate exista corupție, acolo unde șefii n-o favorizează. La Moldsilva, șefii par a fi aleși după criteriul deschiderii față de corupție.

În iulie 2015, un fost director al Agenţiei „Moldsilva", Gheorghe Vdovâi, a fost condamnat  la șase ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 3 ani. Acesta a fost găsit vinovat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, soldată cu urmări grave. În noiembrie 2010, Vdovâi a emis un ordin privind asigurarea angajaților din domeniul silvic cu spaţiu locativ, alocând în acest sens o suprafață de 7,8 ha (teren proprietate publică) din ocolul silvic Durleşti. Pentru lucrările de proiectare a acestui teritoriu au fost cheltuiți circa 121 mii de lei, bugetul statului fiind prejudiciat în proporții deosebit de mari.

La începutul anului curent, un alt dosar de corupție i-a vizat pe directorul ÎS „Întreprinderea pentru Silvicultură Edineţ" și fiul acestuia (vânător), care au fost reținuți pentru corupție pasivă. Directorul întreprinderii a fost acuzat că a pretins mită în valoare de 3000 de euro pentru a angaja o persoană ca maistru-pădurar. Suma a fost primită de fiul directorului. La ambele persoane au fost depistate și arme deținute ilegal sau în condiții necorespunzătoare. ÎS „Întreprinderea pentru Silvicultură Edineţ" a fost și cea mai vizată în ultimul raport de audit al CCRM.

Încă un șef Moldsilva (în 2013, anterior vice-ministru al MAIA) - Ștefan Chitoroagă a fost vizat în materiale de presă pentru faptul că „a pus ochiul" pe 1,6 hectare prin comasarea Întreprinderii Silvice Municipale cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice într-o singură instituție și trecerea tuturor bunurilor care aparțineau întreprinderii, la balanța institutului. Acesta a fost demis de guvern în noiembrie 2014, pentru că ar fi folosit resurse administrative în scopuri politice.

Un audit al CCRM (2010), depistase că și conducerea din perioada 2008-2009 a Moldsilva, a sustras circa 83 de mln de lei din fondurile publice. Tot atunci se constatase că, Moldsilva ar fi cheltuit peste 200 de mii de lei pentru „ajutoare materiale" acordate propriilor angajaţi, a cumpărat două maşini de circa jumătate de milion de lei şi a cheltuit pentru o aniversare - 400 de mii de lei.

Un alt șef al Moldsilva - Ion Lupu a figurat în dosarul "Pădurea Domnească". El a fost trimis pe banca acuzaților alături de 2 responsabili de la rezervația naturală. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru mai multe capete de acuzare: vânatul ilegal, fals în acte publice, abuz de serviciu, determinare la depunerea declaraţiilor mincinoase şi prezentarea cu bună-ştiinţă, a declaraţiilor mincinoase de către martor, acţiuni care au fost săvârșite în cadrul urmăririi penale.

Cazul Pădurea Domnească a vizat o vânătoare ilegală la care au participat judecători (inclusiv președintele CA - Ion Pleșca), procurori (inclusiv Valeriu Zubco), angajaţi ai structurilor de stat şi oameni de afaceri.

La vânătoare a fost omorât accidental tânărul om de afaceri - Sorin Paciu. Incidentul a fost tăinuit timp de 2 săptămâni, fiind făcut public abia pe 6 ianuarie 2013 de către Sergiu Mocanu.

Actualul șef Moldsilva este Ion Cebanu. 

Tăierea pădurilor - sursă de îmbogățire a funcționarilor

Suprafețele împădurite din Republica Moldova sunt în continuă scădere, constituind cea mai mică rată din Europa. Pierderile statului în acest domeniu ating cifra milioanelor. Tăierile ilicite aduc prejudicii enorme statului și venituri bune funcționarilor.

În ultimul Raport al Curții de Conturi se arată că, fondul forestier este gestionat de către Moldsilva foarte defectuos.

Potrivit raportului de audit, volumul total al masei lemnoase dobândite în mod ilicit în anul 2014 a constituit 2487 m3, prejudiciul calculat însumând 557,1 mii lei.

În anul 2015, în fondul forestier gestionat de ÎS întreprinderea pentru silvicultură Edineț, au fost stabilite tăieri ilicite în proporții enorme (4579,7 m3), fiind cauzate prejudicii în valoare de 586,6 mii lei.   

Așa zisa Gardă Forestieră nu păzește bine pădurile, deși cheltuiește sume enorme pentru întreținerea aparatului administrativ. Astfel, deși, în 2014, cheltuielile pentru întreținerea Gărzii au constituit 1288,0 mii lei (cu o depășire de 232,9 mii lei a celor planificate), rezultatele activității acesteia au fost "modeste". Curtea de Conturi a stabilit că, Garda forestieră nu și-a exercitat atribuțiile corespunzător și nu a asigurat paza fondului forestier.

Pe portalul ecopresa.md pot fi văzute o serie de articole despre tăierea ilegală a pădurilor și implicare funcționarilor.

Este evident că, tăierile ilicite au o așa zisă "aprobare tacită" a funcționarilor din domeniu, care nu rămân cu buzunarele goale.

 

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY