Actualizat: Duminică, 28 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Auditul Proiectului „Consolidarea eficacității rețelei de asistență socială” pe anul 2014

  • 17.07.2015
  • 1380

Înregistrare video

 

Raportul auditului Proiectului "Consolidarea eficacității rețelei de asistență socială" pe anul 2014 a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 17 iulie 2015.

Guvernul Republicii Moldova, în vederea realizării reformelor planificate în domeniul asistenței sociale a încheiat cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare Acordul de finanțare, ratificat prin Legea nr.174 din 28.07.2011. În acest context, în anul 2011, Asociația Internațională pentru Dezvoltare a oferit un sprijin financiar în valoare echivalentă cu 22,9 mil. Drepturi Speciale de Tragere, sau de 37,0 mil. dolari SUA, prin intermediul unui credit finanțat în cadrul Proiectului ,,Consolidarea eficacității rețelei de asistență socială", implementat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Proiectul vizat, urmează a fi implementat în perioada anilor 2011-2016 și constă din 2 componente intercorelate, legate inerent prin definirea cadrului de rezultate. În particular, îmbunătățirile tehnice şi sistemice sprijinite în cadrul componentei II (care prevede finanțarea investiților în consolidarea instituțională a sistemului de protecție socială) contribuie la obținerea rezultatelor, care declanșează debursările din cadrul componentei I (destinată cofinanțării unei părți a Programelor de ajutor social şi de ajutor pentru perioada rece a anului).

În anul 2014, din contul creditului, au fost debursate mijloace financiare în valoare totală de 0,79 mil.dolari SUA, destinate realizării obiectivelor prestabilite de Proiect pentru componenta II. Cheltuielile efectuate au format suma de 0,87 mil.dolari SUA, ceea ce se explică prin existența soldului în valoare de 0,1 mil.dolari SUA la începutul anului de gestiune.

Rezultatele evaluării funcționalității controalelor interne și verificării operațiunilor financiare prezentate în rapoartele financiare, denotă corectitudinea reflectării în evidența contabilă a mijloacelor debursate și valorificate în cadrul Proiectului. Totodată, activitățile desfășurate relevă că toate operațiunile economice sînt înregistrate în perioadele corespunzătoare și incluse la subcomponenta aferentă Raportului financiar interimar.

Rezumînd constatările și concluziile menționate în Raportul de audit, se conchide că sistemul de management financiar și control implementat la realizarea Proiectului asigură veridicitatea situațiilor financiare reflectate în anul 2014, iar rapoartele financiare, sub toate aspectele semnificative, prezintă o imagine fidelă la situația din 31.12.2014.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY