Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Auditul Sistemului informaţional la ÎS "Cadastru"

  • 02.09.2011
  • 654
Î.S. „Cadastru” este formată în scopul creării şi ţinerii Cadastrului bunurilor imobile, altor sisteme informaţionale şi registre de domeniu, executării lucrărilor cadastrale şi celor de evaluare a bunurilor imobile, precum şi administrării băncii centrale de date a Cadastrului bunurilor imobile.
Sistemele informaţionale aflate în gestiune au fost create, dezvoltate şi adaptate pe parcursul unei perioade îndelungate, astfel au fost introduse funcţii, componente şi posibilităţi noi. În perioada anilor 1996-1997 au fost formate bazele normative, metodologice şi tehnologice pentru înregistrare şi evidenţă electronică a bunurilor imobile. În 1998 a fost lansată versiunea a doua a sistemului informaţional, care se utilizează pînă în prezent, fiind dezvoltată şi modificată continuu. Reieşind din necesitatea asigurării continuităţii funcţionării şi faptului că pînă în prezent se utilizează aceeaşi platformă tehnologică, întreprinderea a fost nevoită să dezvolte o serie de sisteme informaţionale separate, care interacţionează cu Cadastrul bunurilor imobile şi adaugă funcţionalităţi noi.
Echipa de audit a constatat că:
-  Părţile componente de bază nefiind integrate şi utilizîndu-se o arhitectură tehnologică decentralizată, gestiunea lor este anevoioasă, necesită cheltuieli şi eforturi considerabile, iar unele necesităţi funcţionale şi de securitate nu pot fi realizate.
-  În prezent întreprinderea este nevoită să gestioneze un set de variate soluţii software şi hardware, o parte semnificativă din care sînt învechite, nu satisfac cerinţelor curente sau nu vor putea asigura dezvoltarea ulterioară.
-  Reieşind din faptul că marea majoritate a sistemelor informaţionale sînt create şi dezvoltate de angajaţii întreprinderii, dependenţa de persoane cheie şi fluctuaţia cadrelor poate pune în orice moment sub pericol funcţionarea TI.
-  Documentaţia nu este revizuită periodic, iar în cazul unor modificări mai esenţiale în sistemele informaţionale sau infrastructura tehnologică, acestea urmează a fi elaborate din nou.
-  Utilizarea şi aplicarea controalelor aplicaţiei este imposibilă, sau efectul utilizării acestora este diminuat din cauza structurii tehnologice şi schemei de interacţiune dintre componentele TI.
Conducerea întreprinderii, fiind conştientă de vulnerabilitatea sistemelor informaţionale a contractat o companie de consultanţă, pentru evaluareasistemului de management a securităţii informaţionale. În urma misiunii respective, întreprinderii i-au fost înaintate un şir de recomandări. În prezent se lucrează intens la implementarea recomandărilor, însă multe din ele sau nu pot fi realizate, sau realizarea lor este anevoioasă şi costisitoare. Î.S. „Cadastru” are nevoie de o abordare strategică a perspectivelor de dezvoltare, astfel încît următoarele etape de dezvoltare să ducă la crearea unei soluţii integre, flexibile, scalabile, eficiente şi uşoare de întreţinut. Este necesar un studiu de fezabilitate şi o analiză economico-financiară şi tehnologică a soluţiei selectate. Pentru determinarea exactă a priorităţilor şi trasarea obiectivelor principale, Î.S. „Cadastru”, are nevoie de susţinerea şi participarea nemijlocită a ARFC, Consiliului de Administrare, astfel încît să fie asigurată o dezvoltare armonioasă şi în conformitate cu direcţiile strategice din ramură şi programele naţionale de ramură.
Î.S. „Cadastru” gestionează date extrem de importante pentru economia ţării, informaţia utilizîndu-se de alte sisteme informaţionale, inclusiv de cel al IFPS pentru acumulări de venituri. Stoparea funcţionării sau eventualele erori din cadrul sistemelor informaţionale ale întreprinderii pot avea urmări negative considerabile.


reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY