Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Consolidarea controlului parlamentar și rolul ISA în îmbunătățirea managementului finanțelor publice

  • 01.06.2016
  • 871

La 31 mai curent s-a desfășurat conferința "Consolidarea controlului parlamentar și rolul instituției supreme de audit în îmbunătățirea managementului finanțelor publice". Evenimentul a avut loc în contextul Proiectului Twinning "Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova", proiect finanțat de Uniunea Europeană, beneficiar al căruia este Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).

Evenimentul a fost onorat de prezența mai multor oficiali de stat, ambasadori și reprezentanți ai misiunilor străine la Chișinău, printre care: dl Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, dna Paivi Pohjanheimo, Ambasadorul Republicii Finlanda în România și Republica Moldova, dna Silvia Radu, Consul onorific al Spaniei la Chișinău, dl Octavian Armașu, Ministrul Finanțelor, dl Ștefan Creangă, Președintele Comisiei economie buget și finanțe a Parlamentului Republicii Moldova.

Conferința a găzduit un șir de experți străini, precum: dl Juhan Parts, ex-Prim-ministru, ex-Auditor General al Estonia, actual membru al parlamentului, dl Alastair Swarbrick, consultant superior Sigma, ex-Auditor General Insulele Cayman, dl Edgar Korcagins, membru al Consiliului și Director al departamentului de Audit a Oficiului de Audit de Stat și Letonia, dl Michal Pleticha, consilierul Președintelui Oficiului Suprem de Audit din Republica Cehă, dl Lage Olofsson, Consilierul DUE de rang înalt în domeniul managementului finanțelor publice și prognoza macrofinanciară, ex-Auditor General Kosovo, dl Bozo Vuletic-Antic, auditor intern al EUROSAI, dl Igor Aljoshin, auditor principal în departamentul de Audit al Guvernului Local a Oficiului de Audit din Estonia, precum și alți donatori, experți și consultanți internaționali.

De asemenea, la lucrările conferinței internaționale au participat reprezentanții societății civile, printre aceștia fiind dl Dumitru Budianschi, director de program și  dna Tatianna Savva, cercetător economic din cadrul Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, dna Ianina Spinei, Director executiv al Transparency International Moldova.

În cuvîntul de salut, dl Serafim Urechean a subliniat importanța dezvoltării și consolidării comunicării dintre Curtea de Conturi și Parlamentul Republicii Moldova, accentuînd, de asemenea, necesitatea unei conlucrări eficiente dintre instituțiile supreme de audit din diferite state pentru a crește gradul de răspundere şi responsabilitate față de utilizarea banului public. Președintele Curții de Conturi a remarcat, că instituția supremă de audit din țară este hotărîtă să consolideze capacitățile instituționale și profesionale, să întreprindă pași concreți în vederea promovării ideii de modificare a statutului său - trecerea de la modelul  latin de Curte de Conturi - la modelul anglo-saxson - de oficiu de audit. Aceasta ar permite o eficientizare a instituției, prin simplificarea procedurilor de adoptare a rezultatelor de audit și sporirea numărului de audituri, a concluzionat Serafim Urechean.

Funcția de supraveghere parlamentară este una dintre pietrele de temelie ale democrației, a declarat dl Pirkka Tapiola, în cadrul ceremoniei de deschidere a conferinței. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a remarcat, că supravegherea este un mijloc de responsabilizare a executivului pentru acțiunile sale, pentru a pune în aplicare politici, în conformitate cu legile și bugetul, efectiv și eficient. Monitorizarea executivului de către Parlament este un indicator al bunei guvernări, a concluzionat dl Pirkka Tapiola.

În cadrul primei sesiuni, experții au abordat momente ce țin de "Consolidarea controlului parlamentar și cooperarea cu instituția supremă de audit".

Dna Angela Pascaru, membrul CCRM, liderul de proiect din partea Republicii Moldova, a făcut o prezentare cu tematica "Crearea bazei legale pentru o instituție supremă de audit". Liderul de Proiect a vorbit despre conceptul reformării instituției supreme de audit, menționînd despre necesitatea revizuirii Legii CCRM în conformitate cu cele mai bune practici internaționale și reglementările organizațiilor internaționale din domeniu.

Potrivit dnei Pascaru, în acest context, Curtea de Conturi, de comun cu experții Proiectului Twinning, au elaborat și prezentat Parlamentului pentru examinare și înaintare cu titlu de inițiativă legislativă două proiecte de lege: Legea cu privire la modificarea articolului 133 din Constituția Republicii Moldova; Legea Oficiului Național de Audit din Moldova.

Proiectul de Lege al Oficiului Național de Audit din Moldova prevede constituirea ISA după modelul de Oficiu Național de Audit, condus de un Auditor general, numit de Parlament pentru o perioadă de șapte-nouă ani, fără reînnoire ulterioară, cu votul majorității deputaților aleși. Un alt aspect semnificativ în acest proiect de Lege este asigurarea independenței financiare și administrative a ISA.

În concluzie, Președintele CCRM a reiterat însemnătatea eficientizării instituției, prin simplificarea procedurilor de adoptare a rezultatelor de audit și sporirea numărului de audituri, prin susținerea de către Parlamentul Republicii Moldova a celor două inițiative legislative menționate anterior. Curtea de Conturi este și va rămîne o instituție în afara politicului, care activează în spiritul legii și urmărește nu doar legalitatea utilizării banului public, dar și eficiența și eficacitatea acestor bani, a declarat dl Serafim Urechean. 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY