Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a participat la Sesiunea conducătorilor ISA din statele-membre ale CSI

  • 26.03.2021
  • 1120

Cea de-a XIX-a Sesiune a Consiliului conducătorilor instituțiilor supreme de audit (ISA) din statele – membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) a fost organizată astăzi, 26 martie, în regim de teleconferință. La eveniment au participat conducătorii și reprezentanții ISA din 9 țări membri ai Consiliului.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost reprezentată de Marian Lupu, Președintele instituției, Marina Covali, membru al CCRM, precum și de Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare.

Evenimentul a inclus sesiunea tematică ” Rolul ISA în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în contextul pandemiei COVID-19”. Președintele Curții de Conturi a făcut, în context, o prezentare despre activitatea ISA în situația pandemică, regândirea modul de interacționare cu partenerii și părțile interesate-cheie, atât la nivel național, cât și internațional, pentru a asigura rolul-cheie al auditului extern în consolidarea funcției de supraveghere a parlamentului asupra utilizării fondurilor publice în perioade de criză, în scopul asigurării bunei gestiuni a banului public.

Marina Covali, membru al Curții de Conturi a vorbit despre modul, în care pandemia a afectat și a schimbat modalitățile de activitate ale Curții de Conturi a Republicii Moldova, precum și a oferit detalii despre auditurile planificate în contextul pandemii și eforturile ISA de a efectua o analiză complexă a situației privind răspunsul guvernului la criza pandemică.

De asemenea, membrul Curții de Conturi a informat despre includerea în Programul de activitate al instituției pentru anul 2021 a 3 misiuni de audit de conformitate de interes social și medical: Auditul conformității gestionării și utilizării resurselor destinate domeniului sănătății pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției de Covid-19; Auditul conformității realizării măsurilor sistemice de limitare a răspândirii infecției și motivarea financiară a personalului implicat în prevenirea, depistarea și tratamentul infecției de Covid-19; precum și Auditul conformității realizării procesului de acordare/beneficiere de concedii pentru incapacitate temporară de muncă, inclusiv a indemnizațiilor alocate pentru combaterea pandemiei COVID -19. De asemenea, în 2021, Programul de audita al CCRM a fost completat cu o a patra misiune: conformitatea costurilor grantului, acordat de Uniunea Europeană „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, a informat Marina Covali.

Pe agenda sesiunii au figurat, de asemenea, un șir de aspecte importante ale activității Consiliului: examinarea și aprobarea raportului de activitate al Consiliului în perioada dintre sesiuni și planurile de viitor, raportului de activitate al Grupului d lucru privind standardele de control financiar al statelor-membre ale CSI, examinarea programului activităților planificate cu ocazia aniversării a 30-a a CSI, modificarea documentelor statutare, etc.

Menționăm, că Consiliul conducătorilor ISA din statele-membre ale CSI a fost creat în anul 2000, este o organizație apolitică, fiind organizat pe principii de profesionalism și schimb de experiență în domeniul auditului public extern. Curtea de Conturi a Republicii Moldova a devenit membru al Consiliul în anul 2000.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY