Actualizat: Joi, 28 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi: Mai mult de jumătate din achiziţiile făcute în ultimii doi ani de Ministerul Afacerilor Interne sunt netransparente

Auditul realizat şi prezentat astăzi de Curtea de Conturi arată că mai mult de jumătate dintre achiziţiile făcute în ultimii doi ani de Ministerul Afacerilor Interne au fost netransparente şi chiar păguboase. Inspectorii spun că nu a existat concurenţă de oferte, iar multe bunuri au fost procurate de la intermediari cu preţuri duble. Din cauza acestor nereguli, ministrul Ana Revenco a declarat că va schimba modul de achiziţionare a bunurilor.

Raportul prezentat de Curtea de Conturi arată că, în 2020, 54% dintre planurile de achiziţii dus la prejudicii de aproape 170 de milioane de lei. Au fost procurate autoturisme doar de la doi agenţi economici, şi au fost semnate 12 contracte de achiziţie în valoare de 90 de milioane de lei.

VICTOR MUNTEANU, şef Direcţie, Direcţia Generală de Audit: „La procurarea a 106 autoturisme în valoare de  38,6 milioane de lei a fost stabilit un adaos comercial de 8,4 milioane de lei, care a variat de la 12% pană la 144 %la preţul de achiziţie, cauza fiind lipsa unei concurenţe de oferte şi procurarea unor automobile prin intermediari.”

Auditul Curţii de Conturi mai arată că au fost ratate economii de aproape 10 milioane de lei pentru că Ministerul Afacerilor Interne a preferat să cumpere maşini de teren mai scumpe, în defavoarea unor modele mai ieftine dar cu aceleaşi caracteristice tehnice. Analiza preţurilor de achiziţii mai arată că acelaşi model de automobil s-a procurat cu preţuri diferite în cele trei instituţii subordonate MAI: Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General de Carabinieri şi Inspectoratul General de Poliţie. La IGP s-ar fi cheltuit cu 3,5 milioane de lei mai mult pe acelaaşi maşini procurate faţă de  colegii lor de la Poliţia de Frontieră.

ACHIZIŢII AUTOTURISME
Poliţia de Frontieră                                 325 mii lei
Inspectoratul General de Carabinieri     342,7 mii lei
Inspectoratul General de Poliţie             384,3 mii lei

MARINA COVALI, membru Curtea de Conturi: „Prin ce puteţi explica diferenţa de preţ? Deoarece sunt semnate contracte cu unul şi acelaşi agent economic şi acelaşi producător.”

VADIM ARDELEANU, şef, Direcţia Managementul Proiectelor a IGP: „Majorarea costurilor produsului ţine de includerea a 13 poziţii suplimentare care contribuie la siguranţa, calitatea intervenţiei poliţiei.”

VICTOR MUNTEANU, şef Direcţia Generală de Audit: „Cu excepţia unei bare de protecţie care nu face diferenţa de 2000 de euro per automobil.”

Auditul mai arată că la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-au cumpărat două automobile la preţuri foarte mari. Prima, uzată şi achizitionată de la o persoană fizică, a costat 833 de mii de lei şi a avut un adaos comercial de 57 la sută. Al doilea autoturism a fost cumpărat cu aproape un milion de lei, de aproape două ori mai scump decât preţul real. Experţii de la Curtea de Conturi au tras un semnal de alarmă şi în cazul achiziţiei reţelei de comunicaţii în standart TETRA, pentru care s-au cheltuit 163 de milioane de lei şi care nu este functional.

PETRU ROTARU, membru, Curtea de Conturi: „Aceleaşi greşeli s-au repetat şi la TETRA 2, toate aceste probleme se încununează ca în primul proiect cu dosar penal. +41.43-41.51 Aici este vorba de 163 de milioane de lei care după estimările auditului au fost delapidate sume considerabile.”

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: „Să precăutăm la modul serios şi practic introducerea modificării în procesul de achiziţionare şi anume prin centralizare, credem că şi o astfel de abordare ne va permite să utilizăm corect şi optim banul alocat. Este important să ne cunoaştem unde sunt neregulile, omisiunile, voi veghea în mod special pe calitatea implementării recomandărilor oferite.”

Pentru a nu exista dubii, ministrul Ana Revenco a declarat că va cere să fie realizat şi un audit extern, independent.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY