Actualizat: Duminică, 28 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Examinarea executării recomandărilor Curţii de Conturi în urma auditului realizat la Agenţia „Moldsilva”

  • 06.08.2012
  • 927

Raportului cu privire la executarea Hotărârii Curţii de Conturi nr. 25 din 22 aprilie 2010 „Privind Raportul auditului gestionării patrimoniului public de către Agenţia „Moldsilva" şi întreprinderile subordonate în perioada anilor 2008-2009 şi auditului de atestare a situaţiilor financiare privind mijloacele alocate de la bugetul de stat pe anul 2009" a fost examinat în cadrul şedinţei Plenului CCRM din 03 august 2012.

La şedinţă au fost invitaţi Veaceslav Negruţă, ministrul finanţelor, Ion Lupu, director general al Agenţiei „Moldsilva", Eugenia Guidea, şef al Direcţiei economie, finanţe şi evidenţă contabilă a Agenţiei „Moldsilva".

Verificările efectuate de Direcţia generală metodologie, analiză şi planificare au constat în evaluarea măsurilor întreprinse de către entităţi pentru lichidarea încălcărilor şi neajunsurilor, constatate în Raportul de audit, aprobat prin Hotărârea Curţii de Conturi nr. 25 din 22 aprilie 2010. Constatările s-au efectuat în baza analizei şi generalizării documentelor prezentate de către Agenţia „Moldsilva", precum şi explicaţiilor oferite de responsabilii de executarea Hotărârii Curţii de Conturi.

Potrivit constatărilor expuse în Raportul de audit, factorii de decizie din cadrul Agenţiei „Moldsilva" au întreprins măsuri în vederea implementării a 13 recomandări de audit, fapt ce urmează să contribuie la:

  • Îmbunătăţirea managementului întreprinderilor silvice prin:

    • instituirea consiliilor de administrare;

    • rezilierea contractelor de muncă cu unele persoane care au admis încălcări grave în activitatea întreprinderii;

    • excluderea cazurilor de imixiune a conducerii Agenţiei în activitatea întreprinderilor subordonate privind sponsorizarea deferitor persoane fizice şi juridice;

    • eliminarea unor activităţi care generau pierderi;

  • Îmbunătăţirea controlului intern în domeniul valorificării masei lemnoase, ca rezultat al ajustării cadrului regulator intern;

  • Reducerea fraudelor în cadrul întreprinderilor silvice, dat fiind faptul că în rezultatul auditului la Întreprinderea pentru silvicultură Orhei au fost restituite mijloacele însuşite în mod fraudulos în sumă totală de 150,2 mii lei.

S-a constatat o evoluţie pozitivă şi la implementarea altor 8 recomandări. În acest sens, se menţionează că întru realizarea Programului de activitate al Guvernului RM pentru anii 2011-2014, prin intermediul ENPI FLEG („Aplicarea legislaţiei forestiere şi Guvernarea", în cadrul Iniţiativei Politicii Europene de Vecinătate cu ţările din Europa de Est şi Federaţia Rusă) a fost elaborat proiectul de lucru al „Strategiei reformei instituţionale a sectorului forestier din Republica Moldova". O analiză a obiectivelor propuse în proiectul Strategiei denotă, că acestea sunt în concordanţă cu recomandările înaintate de audit.

Şi-au pierdut actualitatea 5 recomandări, expuse în Raportul de audut, în contextul reformelor propuse în domeniul silviculturii, revizuirii Planului general de acţiuni întru implementarea Strategiei durabile a sectorului forestier din Republica Moldova.

Concomitent, echipa relevă că pînă în prezent nu a fost asigurată implementarea a 5 recomandări din Raportul de audit (o recomandare executată parţial), cu toate că se întreprind de către Agenţie unele acţiuni în acest sens. Astfel, situaţia dată generează:

  • acumularea de către Agenţia „Moldsilva" a mijloacelor provenite din arenda terenurilor fondului forestier în sumă de 19,6 mil. lei, cu evitarea politicilor specifice procesului bugetar. De menţionat, că la gestionarea acestora se aplică cadrul regulator specific activităţii de autogestiune;

  • beneficierea de alocaţii bugetare pentru cheltuieli capitale, în lipsa unor programe investiţionale;

  • neasigurarea diminuării restanţelor în BPN, precum şi a neîncasarea integrală a creanţelor formate din plata de arendă;

  • neasigurarea finisării obiectivului „Casa Vănătorului", precum şi înregistrării lui în modul stabilt, fapt generat de lipsa mijloacelor bugetare şi nedispunerea a unor documente de proiect, ridicate de către organele de drept.

  • Raportul urmează a fi plasate pe pagina web a Curţii de Conturi.

Serviciul relaţii publice şi imagine
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
tel. 022 266026

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY