Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Întrunirea Grupului de experți privind indicatorii-cheie naționali

  • 26.05.2016
  • 755

Cea de-a IX-a întrunire a Grupului de experți privind indicatorii-cheie naționali pe lîngă Consiliul conducătorilor organelor supreme de control financiar din statele membre CSI s-a desfășurat în perioada 24-25 mai curent la Bishkek, Republica Kârgâzstan. 

 La reuniune au participat reprezentanții instituțiilor supreme de audit (ISA) din Azerbaidjan, Belarus, Kârgâzstan, Moldova și Rusia. Din partea Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), la întrunire a participat Nina Onofrei, șeful Direcției generale metodologie, planificare și analiză.

 În cadrul ședinței prezidate de către Curtea de Conturi a Federației Ruse, în calitate de președinte al grupului de experți, au fost puse în discuție subiecte ce vizează practica ISA, privind implementarea și aplicarea indicatorilor-cheie naționali în activitatea de audit, fiind evidențiată necesitatea elaborării și identificării unei metodologii comune pentru selectarea indicatorilor-cheie naționali pentru țările CSI.

O atenție deosebită, în cadrul reuniunii a fost acordată tematicii privind dezvoltarea durabilă, atît la nivel global, cît și al CSI. Acest subiect de discuție a rezidat din Rezoluția ONU privind Agenda de dezvoltare durabilă 2030, adoptată la reuniunea conducătorilor mondiali la 25 septembrie 2015. Astfel, Agenda 2030 cuprinde 17 obiective de dezvoltare durabilă, care vor ghida politicile și finanțarea la nivel mondial în următorii 15 ani. Importanța și relevanța participării ISA în realizarea obiectivelor globale este confirmată și de faptul, că unul dintre subiectele de pe agenda Congresului INTOSAI 2016 va fi contribuția ISA la realizarea agendei ONU în domeniul dezvoltării durabile 2030.

La fel, în cadrul ședinței, Curtea de Conturi a Federației Ruse a prezentat raportul privind activitatea desfășurată în vederea consolidării Platformei unice privind indicatorii-cheie naționali a țărilor membre CSI, prin completarea ei cu informații suplimentare relevante fiecărei țări-membre a grupului de experți.

De asemenea, la reuniune au fost abordate subiecte cu referire la analiza și oportunitatea utilizării indicatorilor-cheie naționali în contextul dezvoltării sustenabile a țărilor membre și aplicarea indicatorilor-cheie naționali în auditul privind asigurarea și asistență socială, ocupare a forței de muncă etc.

În contextul tematicilor abordate, reprezentantul Curții de Conturi a prezentat o informație succintă cu privire la consolidarea capacităților instituționale ale CCRM în realizarea auditurilor de performanță, cu aplicarea indicatorilor-cheie naționali, ca exemplu fiind menționată auditarea performanțelor în domeniului investițional a Republicii Moldova.

În cadrul întrunirii au fost rezumate rezultatele cercetărilor efectuate de Grupul de experți în perioada anilor 2013-2016,  trasate domeniile prioritare de activitate a grupului și potențialele teme de cercetare în viitorul apropiat, unul dintre subiectele prioritare fiind inițierea unui subproiect cu tangență la obiectivele de dezvoltare durabilă de pe agenda ONU, în contextul politicilor economice a țărilor CSI. Aprobarea tematicii exacte se planifică pentru toamna anului 2016 în cadrul unei conferințe video cu participarea membrilor grupului de experți.  

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY