Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Întrunirea Grupului de lucru pentru datoria publică al INTOSAI

  • 15.09.2012
  • 1158

43 de participanţi, reprezentând 22 de ISA, s-au întrunit în perioada 10-12 septembrie la Helsinki, Finlanda, în cadrul Grupului de lucru privind datoria publică al INTOSAI.

La întrunire au fost prezenţi reprezentanţii Austriei, Braziliei, Chinei, Coreii, Egiptului, Curţii de Conturi Europene, Finlandei, Fiji, Indiei, Indoneziei, Lituaniei, Mexicului, Republicii Moldova, Portugaliei, României, Federației Ruse, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, Zambiei, INTOSAI Development Initiative (IDI) și reprezentantul Institutului de Cercetări a Economiei Finlandeze, Dr. Jukka Lassila.

La întrunirea anuală a Grupului de lucru a participat şi reprezentantul Curţii de Conturi a Republicii Moldova, Irina Cerba, controlor superior de stat din cadrul Direcției generale de audit I (auditul bugetului de stat și patrimoniului).

În anul 2012, Grupul de lucru a fost părăsit de Oficiul Național de Audit al Marii Britanii și Oficiul de Audit General al Canadei. Totodată, au aderat 3 membri noi - China, Indonezia și România. De asemenea, a fost primită spre examinare cererea de aderare a ISA din India.

În cadrul ședințelor Grupului de lucru, a fost examinat Raportul de progres al președintelui Grupului de lucru (Roberto Salcedo Aquino, vice-auditor general, șeful auditului de performanță al Oficiului Superior de Audit al Mexicului); Raportul de progres al ISA a SUA „Impactul crizei financiare asupra datoriei publice"; Raportul de progres al ISA a Mexicului „Oficiile de management a datoriei publice; Raportul de progres al ISA a Lituaniei „ISSAI 5420 - Managementul datoriei publice și vulnerabilitatea fiscală: Rolurile potențiale ale ISA".

Raportul de progres al ISA a Portugaliei „ISSAI 5421 - Ghidul de definire și prezentare a datoriei publice" a fost pregătit împreună cu membrii Grupului de lucru, responsabili de revizuirea standardului până în iunie 2012 (Moldova și Coreea).  În cadrul revizuirii a fost păstrată structura vechiului standard, scopul principal fiind de a scoate în evidență activitatea auditorului și nu impactul guvernului. Deoarece comentariile asupra standardului au fost transmise doar de Moldova, Zambia și China, în cadrul ședinței s-a decis de a-l mai trimite încă o dată tuturor membrilor pentru comentarii finale.

Raportul de progres al ISA a Braziliei „Evaluarea sistemelor informaționale aferente managementul datoriei publice" a fost pregătit împreună cu membrii grupului de cercetări (Moldova, Zambia, Chili), prin elaborarea proiectul Ghidului de audit a sistemelor informaționale a datoriei publice. Curtea de Conturi a Republicii Moldova a adus aportul său prin completarea materialului studiat cu constatările din Raportul CCRM privind auditul TI „Managementul și analiza financiară a datoriei publice„ efectuat la Ministerul Finanțelor.

Grupului de lucru a mai examinat, de asemenea, Raportul de progres al ISA a Ucrainei „Datoria garantată". În scopul contribuirii la cercetările și produsele curente și ulterioare a Grupului de lucru, ISA a Ucrainei a propus inițierea unui audit paralel și coordonat a sistemelor de management a datoriei publice. Scopul auditului vizează evaluarea la nivel național a proceselor de management și control a sistemelor informaționale a managementului datoriei publice.

La finele întrunirii a fost prezentat Raportul IDI asupra Programului Trans-regional pentru Auditul managementului datoriei publice, încheiat în aprilie 2011, la care a participat și Republica Moldova.

IDI a venit cu iniţiativa de a implementa un nou program de cooperare „Program global de dezvoltare a capacității consolidării supravegherii publice și auditul cadrului legal asupra creditării și împrumutării suverane".

În cadrul întrunirii a fost examinat Studiul impactului activității Grupului de lucru privind datoria publică, care a fost inițiat în anul 2005. În baza chestionarului elaborat, format din 14 întrebări, prezentat reprezentanţilor a 50 de state, dintre care 13 state membre a Grupului de lucru, a fost studiat impactul activității Grupului de lucru. Astfel, s-a stabilit că produsele elaborate de Grup reprezintă documente importante, utilizate în activitatea practică de audit.

Noul Plan strategic de dezvoltare pentru perioada 2013-2016 a fost examinat de participanţi, printre scopurile documentului fiind menţionate: îmbunătățirea expertizei ISA prin investigații și schimbul de cunoștințe asupra auditului datoriei publice, contribuția la inițiativele de consolidare a capacităților legate de managementul și auditul datoriei publice și îmbunătăţirea impactului Grupului de lucru. Planul va fi revizuit până la următoarea întrunire a Grupului de lucru, care va avea loc în Chili, Santiago, în perioada 27-29 mai 2013.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY