Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Omul săptămînii - Veaceslav Untilă, Preşedintele Curţii de Conturi

  • 08.08.2016
  • 664

 

Alegerea lui Veaceslav Untilă în funcţia de Preşedinte al Curţii de Conturi a fost o surpriză pentru multă lume. Chiar dacă mandatul fostei componenţe a Curţii de Conturi expirase de cîteva luni, includerea chestiunii pe ordinea de zi a Parlamentului nu era anticipată. Cu atît mai mult că nici în presă nu se strecuraseră careva informaţii despre potenţialii candidaţi la funcţia respectivă.

Totuşi, judecînd post factum, putem afirma că Parlamentul a făcut o alegere bună. Veaceslav Untilă este o personalitate cunoscută în Republica Moldova cu o bogată experienţă politică şi administrativă. De asemenea, impune respectul statutul şi activitatea sa ca jurist.

Despre el se ştie că e o persoană principială, sinceră, care nu acceptă compromisuri cu propria conştiinţă, iar acestea sînt calităţi importante pentru un om ce vine în fruntea Curţii de Conturi.

Acum Veaceslav Untilă urmează să confirme prin acţiuni concrete că este omul potrivit la locul potrivit şi că poate pune în valoare toată experienţa pe care o are. Dacă va reuşi să se manifeste ca un adevărat avocat al poporului, care va veghea strict asupra gestionării corecte şi transparente a banilor publici, la sigur va avea un loc de onoare în istoria contemporană a ţării.

TRIBUNA precizează: Veaceslav Untilă s-a născut la 15 iunie 1956 în satul Codreanca, raionul Străşeni, într-o familie de învăţători. A absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Chişinău în 1978 şi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova în 1997. A urmat doctorantura la Academia de Ştiinţe din Republica Moldova între 1994-1998. Şi-a perfecţionat studiile la European Center George Marschall în 1999. A activat în cadrul MAI al Republicii Moldova între 1978-1995. Între 1992 şi 1995 a fost seful Inspectoratului auto din cadrul MAI al Republicii Moldova. Din 1998 pînă în 2000 a deţinut funcţia de viceministru al MAI. În perioada 2001-2002 a fost Secretar Naţional al Comisiei Interguvernamentale TRACECA. A participat, în anul 1992, la acţiunile pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Între anii 1995 şi 1998 a fost funcţionar internaţional OISR (Geneva). În 1989-1993 a fost deputat în Consiliul Municipal Chişinău. În 1999 devine Preşedinte al Asociaţiei obşteşti „Strategia Civică". În 2001 se implică în viaţa politică. În acelaşi an este ales Preşedinte al Partidului Ordinii şi Dreptăţii Sociale din Moldova. În urma fuzionării PNL şi PODSM, devine la 22 septembrie 2001 Preşedintele Consiliului Naţional al Uniunii Social-Liberale „Forţa Moldovei". Pledează în continuare pentru unirea tuturor forţelor de centru-dreapta într-o singură formaţiune politică, deziderat realizat parţial odată cu fuzionarea PRCM, USL „Forţa Moldovei" şi PNŢCD şi crearea la 24 martie 2002 a Partidului Liberal. La 27 octombrie 2002 a fost ales în funcţia de Preşedinte al Partidului Liberal. A contribuit la constituirea, în baza fuziunii Partidului Liberal, Alianţei Social-Democrate şi Alianţei Independenţilor la 19 iulie 2003, a partidului Alianţa „Moldova Noastră", a cărui copreşedinte a devenit. A fost vicepreşedinte al Blocului Electoral „Moldova Democrată". În 2005 a fost ales prim-vicepreşedinte al Partidului Alianţa „Moldova Noastră". Din 2005 şi pînă în 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Legislatura XVI, XVII, XVIII. Între 2005-2007 a îndeplinit funcţia de Preşedinte al  Comisiei parlamentare pentru administraţie publică, ecologie şi dezvoltarea teritoriului. În ianuarie 2010 a fost ales Preşedinte al partidului Mişcarea „Acţiunea Europeană". În anul 2011 devine vicepreşedinte al Partidului  Liberal. În alegerile din 30 noiembrie 2014 a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar ulterior preşedinte al  Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică. Cunoaşte limbile rusă şi franceză. Este căsătorit, are doi copii.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY