Actualizat: Vineri, 03 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Reuniunea grupului operativ EUROSAI

  • 29.03.2013
  • 1139

Cea de-a V-a Reuniune a Grupului operativ EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru combaterea efectelor calamităţilor naturale și a dezastrelor a avut loc în perioada 26-27 martie 2013 în oraşul Sofia, Bulgaria.

Reuniunea a fost prezidată de către vicepreședintele Curții de Conturi a Ucrainei, la eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor supreme de audit  din Federația Rusă, Kazahstan, Republica Cehă, Republica Moldova, Polonia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Norvegia. Din delegaţia Curţii de Conturi a Republicii Moldova a făcut parte Sofia Ciuvalschi, şeful Direcției generale II, Viorel Miron, controlor de stat superior, Direcția generală II, Roman Fricățel, controlor de stat superior, Direcția generală I.

În cadrul lucrărilor reuniunii au fost prezentat bilanţul activităților din 2012, fiind aprobate modificările în planul de lucru ale grupului. Participanţii la reuniune au pus în discuţie experiența diferitor ţări în domeniul auditului mediului și utilizării mijloacelor alocate pentru combaterea efectelor calamităţilor  naturale și a dezastrelor.

Delegații ISA a Bulgariei au prezentat studiul „Poluarea apei - legislație, autorități competente și proceduri" și studiul „Impactul ecosistemelor forestiere asupra cantității și calității apei".  Curtea de Conturi a Ucrainei, a prezentat un raport la tema „Poluarea apei -  una dintre cauzele principale ale dezastrelor ecologice". S-a vorbit despre dezvoltarea durabilă a omenirii, despre problema insuficienţei de apă potabilă, precum și despre accesul limitat la aceste surse.

Reprezentanții Curții de Conturi ai Republicii Moldova, în cadrul lucrărilor reuniunii, au făcut o prezentare despre rolului CCRM în domeniul auditul mediului, preluarea bunelor practici la acest capitol, iniţierea și efectuarea misiunilor de audit ale mediului în domeniile de o importanţă strategică pentru Republica Moldova.

Instituţia supremă de audit a Ucrainei a relatat despre desfășurarea auditurilor paralele - auditul privind punerea în aplicație a măsurilor de protecție îmotriva inundațiilor apelor transfronaliere dintre Ucraina și Polonia; auditul privind controlul inundațiilor în regiunea râului Tisa superioară; protecția contra surselor de poluare ale apelor bazinului râului Bug; coordonarea auditului paralel privind protecția Mării Negre de poluare. Poluarea Mării Negre este determinată, în special, de apele râurilor care se revarsă în ea. În context, delegaţia din Ucraina a menţionat importanţa efectuării auditului comun al realizării prevederilor Convenției privind cooperarea pentru protecția durabilă a fluviului Dunărea, misiune la care va participa şi Republica Moldova.

La fel, ISA a Ucrainei a prezentat  un raport cu privire la recomandările auditului coordonat la nivel internațional (Cernobâl "Shelter"), și a făcut o prezentare, în numele președintelui Grupului de lucru EROSAI, privind raportarea și asistența de audit referitoare la dezastre. Au fost prezentate proiecte de recomandări în domeniul auditului fondurilor alocate pentru prevenirea și atenuarea dezastrelor.

Totodată, au fost discutate rezultatele activităților comune ale instituţiilor supreme de audit şi perspectivele de cooperare pentru viitor.  Participanții au convenit de a continua practica activităților comune precum și coordonarea planurilor de activitate pentru perioada 2014-2016.

La fel, o atenție deosebită în cadrul reuniunii s-a atras asupra problemei incendiilor de pădure, cauzele apariției și prevenirea acestora. Drept măsuri privind eficientizarea protecției ariilor de pădure contra incendiilor au fost menţionate orientarea mijloacelor pentru echipamente speciale de prevenire și stingere a focarelor depistate, construcția și întreținerea drumurilor și a bazinelor specializate de apă, îmbunătățirea abilităților profesionale ale personalului implicat în administrarea situațiilor de risc, modernizarea echipamentelor și oferirea calificată a prognozelor meteo.

Curtea de Conturi a Federaţiei Ruse a partajat experienţa acumulată în domeniul efectuării auditului utilizării mijloacelor orientate spre prevenirea și lichidarea consecințelor incendiilor naturale. La acest capitol ISA a Ucrainei a oferit informație cu privire la analiza impactului incendiilor de pădure prin intermediul programei informaționale Google Earth.

În cadrul lucrărilor reuniunii s-a vorbit despre misiunea grupului operativ EUROSAI de coordonare și consolidare a eforturilor instituţiilor supreme de audit europene pentru sporirea gradului de conștientizare al pericolului dezastrelor și catastrofelor, precum și în acordarea suportul guvernelor în domeniul dezvoltării instrumentelor eficiente de prevenire și diminuare a consecințelor dezastrelor și catastrofelor.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY