Actualizat: Vineri, 05 Iulie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Ședința trimestrială a Comitetului director al Proiectului Twinning

  • 07.07.2016
  • 824

 

Rezultatele implementării activităților din cadrul Proiectului Twinning "Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova" în perioada martie - iunie curent au fost puse în discuție în cadrul ședinței trimestriale a Comitetului director al Proiectului.

La eveniment au participat Ekaterina Yakovleva, Manager Proiecte, Delegația UE în Moldova, Reijo Lidh, Liderul de proiect din partea Finlandei, Jose Joaquin Garcia-Pando Mosquera, Liderul de proiect din partea Spaniei, Esko Mustonen, Consultantul rezident de proiect, Angela Pascaru, Liderul de proiect din partea Curții de Conturi și Viorica Verdeș, Consultantul rezident de proiect din partea Curții de Conturi.

Despre rezultatele obținute în cadrul perioadei de raportate a relatat Angela Pascaru, membrul CCRM, liderul de Proiect din partea instituției beneficiare. Astfel, la componenta 1, scopul căreia este  consolidarea și întărirea capacităților în domeniul auditurilor de performanță, de sistem și a fondurilor UE, activitatea 1.1 "Instruiri privind auditul performanței, sistemelor și fondurilor UE și pregătirea evaluărilor necesare de bază", au fost organizate două misiuni ale experților.

Misiunea expertului Mikko Helkio s-a axat pe sprijinirea auditurilor în curs de desfășurare cu privire la sistemele de salarizare și proiectele PPP. În cadrul misiunii s-a folosit matricea proiectului în calitate de instrument care să faciliteze discuțiile cu auditorii CCRM cu privire la provocările auditurilor și modul în care ar putea fi aplicate standardele ISSAI în cadrul acestor audituri.

Experții Lassi Perkinen  și Teemu Kalijarvi au acordat suport pentru două audituri - auditarea reformei în justiție și auditul sistemului educațional. În cadrul misiunii a fost elaborat ghidul cu privire la auditul de performanță orientat pe sistem. A fost oferită o prezentare a strategiilor guvernamentale cu privire la audit și auditul sistemului de salarizare în sectorul public în Finlanda.

Au fost înregistrate rezultate și la activitatea 1.3 "Dezvoltarea și consolidarea capacităților CCRM de a efectua audituri ale performanței / de sistem și audituri ale fondurilor UE, cu sprijinul experților și participarea lor în misiuni de audit, în conformitate cu noile norme metodologice de dezvoltare și de reglementare". În cadrul misiunii, expertul Jyrki Pennanen a oferit sprijin pentru auditurile în curs de desfășurare cu privire la sistemul de salarizare și proiectele PPP. Au mai fost analizate proiectele - pilot efectuate anterior, iar matricea proiectului a fost folosită în calitate de instrument care să faciliteze discuțiile cu auditorii CCRM cu privire la provocările auditurilor și modul în care ar putea fi aplicate standardele ISSAI în cadrul acestora.

Activitatea 1.4 "Evaluarea la rece a calității auditurilor efectuate în comun cu experți, cu elaborarea listelor de verificare a calității" a fost realizată în cadrul perioadei raportate prin intermediul a două misiuni ale experților. Ana Cossio Capdevila, María Isabel Olano Sans și María Victoria Cepa González au împărtășit cunoștințe despre procedura de audit de performanță, documentarea procedurii auditului pilot din cadrul proiectului  Twinning "Administrarea veniturilor" a fost revizuită.  

În cadrul misiunii experților Sari Nousiainen și Maarit Turunen a fost începută revizuirea la rece a auditului pilot "Așteptările asistenței oferite de UE în domeniul securității frontierei de stat". Au avut loc discuții cu auditorul și echipa de audit pentru clarifica aspectele procesului de audit.

La componenta 2, care presupune revizuirea și actualizarea cadrului legal al CCRM, au fost depuse eforturi pentru realizarea activitatății 2.1"Revizuirea legii CCRM în conformitate cu cele mai bune practici UE și regulamentele organizațiilor internaționale din domeniu. Ajustarea Legii în conformitate cu noile cerințe și proceduri. Asistență la trecerea proiectului prin procesul legislativ".  Astfel, Conferința la nivel înalt cu privire la Consolidarea сontrolului parlamentar și rolul ISA în vederea îmbunătățirii managementului finanțelor publice, organizată pe 31 mai 2016, a avut drept scop, de asemenea, implementarea activităților din cadrul componentei 4, care presupune îmbunătățirea comunicării interne și externe cu Parlamentul și Guvernul, societatea civilă, mass media și alte autorități, care să ducă la un impact mai mare și o vizibilitatea sporită a CCRM cu părțile interesate sus menționate.

La conferință au fost invitați ambasadorii Finlandei și a Spaniei, reprezentanți ai misiunilor străine la Chișinău, deputați, reprezentanți ai societății civile etc.

Conferința a cuprins două sesiuni. La începutul primei sesiuni președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a subliniat necesitatea unei legi funcționale a ISA în Moldova, astfel încît să fie asigurată independența ISA. Un alt subiect a fost raportarea către Parlament și modul în care acesta ar trebuie să examineze rapoartele Curții de Conturi. Angela Pascaru, membru al CCRM a vorbit despre conceptul de reformare al ISA. Expertul cu discursul cheie în cadrul conferinței a fost deputatul Parlamentului din Estonia Juhan Parts, care a descris elementele efective ale сontrolului parlamentar și auditului extern. După discursurile introductive experții străini Juhan Parts, Bozo Vuletic-Antic, Igor Aljoshin, Edgars Korcagins și Mihal Pleticha au prezentat soluții practice și  conceptual e cu privire la сontrolul parlamentar și cadrele legislative ale ISA.              

Activitatea 2.2 "Ajustarea și revizuirea regulamentelor interne în conformitate cu modificările cadrului legal" a fost realizată în cadrul misiunii experților Pilar Sáenz de Ormijana și Andrés Gutiérrez, care au pus în discuție ideile despre ghidul cu privire la rolul auditorului în depistarea cazurilor de fraudă și corupție.

Componenta 3, scopul căreia este de a actualiza și revizui managementul resurselor umane, a fost realizată prin acțiuni la activitatea 3.1 "Elaborarea procedurii de evaluare a necesităților de instruire, elaborarea și implementarea procedurilor aferente sistemului de evaluare a personalului". Prima parte a misiunii expertului Arunas Bekstas-a axat pe instruirea formatorilor, care au elaborat programe de instruire și materialelor pentru instruire. Cea de a doua parte s-a axat pe elaborarea fișelor postului și evaluării activității.

Comunicarea internă și externă cu Parlamentul și Guvernul, societatea civilă, mass media și alte autorități, care să ducă la un impact mai mare și o vizibilitatea sporită a CCRM cu părțile interesate este scopul Componentei 4. În perioada de referință, au fost realizate acțiuni la Activitatea 4.2 "Măsuri pentru stabilizarea, menținerea și intensificarea relațiilor cu mass media și societatea civilă; organizarea evenimentelor de conștientizare pentru mass media, societatea civilă și publicul larg". În cadrul misiunii expertului Inka Leisma, a fost pus în discuție proiectul strategiei de comunicare a CCRM, împreună cu experții instituției. Documentul, împreună cu planul de acțiuni a fost examinat și evaluat împreună cu reprezentanții societății civile și mass media.

Activitatea 4.3 ”Promovarea unui mecanism nou și eficient și a măsurilor care să sporească responsabilitatea entităților auditate pentru a urma recomandările înaintate de CCRM și a intensifica relațiile dintre CCRM și entitățile auditate” a fost realizată în cadrul misiunii experților Gabriela Navarro Heras,  Manuel Daniel Aguilar și Pablo Rubio Rodriguez, au fost oferite instruiri cu privire la scrierea eficientă a recomandărilor.

 

O vizită de studiu în Finlanda a fost organizată în cadrul activității 4.6 ”Vizite de studiu pentru membrii CCRM și a managerilor superiori împreună cu membrii Parlamentului implicați în bunele practici de colaborare cu Curtea Europeană de Conturi și Parlamentul Uniunii Europene pentru a studia despre modalitățile interacțiunii lor”.  Membrii delegației, formate din conducerea CCRM și deputați ai Parlamentului, au examinat procedurile și modalitățile de comunicare ale instituției supreme de audit și legislativul finlandez.

 

 

 

 

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY