Actualizat: Sîmbătă, 18 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Seminar de instruire, organizat de Proiectul UE „Suport pentru Cancelaria de stat” (TTSIB)

  • 26.06.2013
  • 1379

Un grup de experţi ai Proiectului Uniunii Europene „Suport pentru Cancelaria de stat" (TTSIB) a organizat un seminar de instruire pentru conducerea şi angajaţii Curţii de Conturi. Pe 26 iunie a.c., experţii Janos Zakonyi, şeful de echipă al proiectului, Diana Zaharia, expert în planificare strategică a proiectului, Jordi Rodriguez Ruiz, managerul de proiect din cadrul Delegatiei UE Moldova, autoritatea de contact pentru Twinning, Taiex şi Sigma, precum şi conducerea, angajaţii Curţii de Conturi din Republica Moldova s-au reunit în cadrul seminarului pentru a pune în discuţie procedurile şi particularităţile selectării şi evaluării partenerilor de twinning, elaborării contractului de twinning, precum și alte subiecte relevante derulării corecte a procedurilor în procesul de implementare a proiectelor twinning.

Menţionăm, că Curtea de Conturi este beneficiarul Proiectului de Înfrăţire (Twinning) „Consolidarea şi întărirea auditului public extern", demararea căruia este preconizată pentru finele anului curent. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea responsabilității şi managementului fondurilor publice în Republica Moldova, prin consolidarea capacităţii de audit extern, în conformitate cu standardele internaţionale de audit recunoscute şi în concordanță cu cele mai bune practici europene.

În prezent Curtea de Conturi se află la etapa pregătirilor pentru demararea procedurilor de evaluare şi selectare a ofertelor viitorilor parteneri de twinning - reprezentanţi ai statelor membre ale UE, care vor avea loc în prima jumătate a lunii iulie a.c.

În cadrul seminarului de instruire, Jordi Rodriguez Ruiz, managerul de proiect din cadrul Delegatiei UE Moldova a remarcat importanţa momentului de selectare a viitorilor parteneri de implementare a acţiunilor proiectului, menţionând experienţa enormă de derulare a proiectelor twinning, acumulată de statele membre ale UE. Dl Ruiz a salutat angajamentul şi abordarea conducerii Curţii de Conturi în contextul viitorului proiect twinning, subliniind, că UE acordă prioritate şi atenţie deosebită managementului finanţelor publice.

Janos Zakonyi, şeful de echipă al Proiectului UE „Suport pentru Cancelaria de stat" (TTSIB) a făcut o prezentare amplă la capitolul etapele derulării, procedurile şi specificul implementării proiectelor twinning. S-a pus accentul pe necesitatea creşterii capacităţii de absorbţie a resurselor disponibile în cadrul proiectului, distribuirea strictă a sarcinilor între părţile implicate în derularea proiectului, importanţa cooperării bilaterale şi schimbului de experienţă dintre beneficiar şi partenerii proiectului, balanţa drepturilor şi obligaţiunilor beneficiarului, etc.

Prezent la seminarul de instruire, Serafim Urechean, Preşedintele Curţii de Conturi, a remarcat importanţa proiectului twinning pentru Curtea de Conturi, reiterând seriozitatea abordării angajamentelor asumate de CCRM în cadrul proiectului şi doleanţa de a avea parteneri cu experienţă relevantă în realizarea proiectului de înfrăţire. Preşedintele CCRM a remarcat, că instituţia supremă de audit (ISA) din ţară este pe calea corectă, menită să aducă modernizare Curţii de Conturi, pentru a deveni o ISA profesionistă, în conformitate cu standardele internaţionale de audit şi cerinţele organizaţiilor internaţionale de profil INTOSAI, EUROSAI, din care CCRM face parte.

Twinning-ul reprezintă o iniţiativă a Comisiei Europene, lansată în anul 1998 în contextul pregătirii în vederea extinderii Uniunii Europene. El a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă ţintită pentru sprijinirea ţărilor candidate întărirea capacităţii administrative şi judiciare de implementare a legislaţiei comunitare în calitate de viitoare state membre. Începând din anul 1998, peste 1500 de proiecte twinning au fost implementate şi finanţate în cadrul diferitelor instrumente de pre-aderare şi vecinătate.

De la finele anului 2003, twinning-ul a devenit disponibil pentru unele ţări din programul Statelor Noi Independente, prin semnarea Acordurilor de Cooperare dintre aceste ţări şi Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Regiunea Mediteranei de Sud, Acordurile de Asociere s-au semnat cu UE în vederea întăririi cooperării în cadrul obiectivelor generale ale Parteneriatului Euro-Mediteranean. Pentru implementarea acestor acorduri, au fost lansate Programe Suport pentru implementarea Acordurilor de Asociere. În contextul abordării Politicii de Vecinătate şi ca un instrument de implementare a Planurilor de acţiune ale acestei politici, a fost introdus twinning-ul ca un instrument de cooperare pentru consolidarea capacităţii instituţionale în ţările din cadrul Instrumentului European pentru Vecinătate şi Parteneriat ENPI.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY