Actualizat: Miercuri, 20 Octombrie 2021
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Transparența în achizițiile publice, discutată în cadrul mesei rotunde AGER

  • 23.09.2021
  • 344

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) participă astăzi, 23 septembrie, la masa rotundă organizată de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER).

Evenimentul, organizat online, are tematica „Transparență de formă în achizițiile publice din Republica Moldova” și are loc în cadrul proiectului „Banii publici sunt și banii mei!”.

La eveniment participă și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Agenției Achiziții Publice, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Inspecției Financiare, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, etc.

În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte de actualitate maximă despre transparența utilizării finanțelor publice și utilizarea defectuoasă a instrumentelor legale în achizițiile publice. De asemenea, AGER a prezentat raportul de monitorizare a achizițiilor publice pentru perioada aprilie – septembrie 2021.

Reprezentanții Curții de Conturi au intervenit în contextul subiectelor privind transparența de formă în achizițiile publice din Republica Moldova. Prin prisma misiunilor de audit realizate de CCRM, auditorii au menționat că sistemul de achiziții publice se confruntă cu o serie de probleme precum, elaborarea de o calitate scăzută a documentației de atribuire, divizarea achizițiilor publice, evitarea utilizării metodelor competitive la desfășurarea procedurilor de achiziții publice, lipsa transparenței, concurența limitată, dar și ineficiența în utilizarea banilor publici.

Menționăm că, în ultima perioadă se prefigurează o tendință puternică de creștere a numărului de achiziții, iar orice îmbunătățire în acest sistem poate contribui substanțial la majorarea beneficiilor pentru societate. Din aceste considerente, Curtea de Conturi și-a propus să își orienteze eforturile asupra auditării acestui domeniu. Astfel, în Programele activității de audit ale Curții de Conturi pe anii 2020 și 2021 au fost incluse misiuni de audit, care au drept scop evaluarea conformității desfășurării achizițiilor publice în cadrul sistemelor tuturor ministerelor din țară pentru a avea o viziune integră privind deficiențele în domeniul dat.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY