Actualizat: Sîmbătă, 11 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Vizită de lucru la Oficiul Suprem de Audit al Poloniei

  • 03.12.2012
  • 666

O delegaţie de colaboratori ai Curţii de Conturi din Republica Moldova (Direcţia generală III) a efectuat o vizită de lucru la Oficiul Suprem de Audit (NIK) al Republicii Polonia, în or. Varşovia, în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie 2012. Tematica seminarului de studiu s-a axat în jurul auditul autorităților publice locale şi a inclus prezentări ale părţii poloneze la acest capitol. Din delegaţia CCRM au făcut parte Vladimir Potlog, şeful Direcţiei generale III, Angela Frunze, şeful Direcţiei metodologie, planificare şi analiză, șefii de Direcţii din cadrul Direcţiei generale III: Şergiu Ştirbu, Iraida Burlacu, Antonina Caramilea. Scopul vizitei a fost schimbul de experienţă şi informaţii în domeniu.

Seminarul a fost susţinut de directorul Oficiului regional Varşovia al NIK, Mieczyslav Kosmalski ţi de colaboratorii Oficiului Suprem de Audit Slawomir Grzelak, Aleksandra Kukula, Maciej Maciejewski, Anna Mach şi Gabriela Beszlej.  

În prima zi a seminarului, auditorii polonezi au făcut o prezentare a Oficiului Regional Varşovia, după care a urmat detalieri despre voievodatul Mazovia, specificul organizării şi efectuării activităţii de audit în această regiune şi aspecte ale planificării misiunilor de audit. Prezentarea despre auditul autorităţilor locale, efectuat de Oficiul Regional Varşovia a oferit detalii despre domeniul de verificare, entităţile verificate, etapele planificării misiunilor, scopul şi obiectivele auditului, etapele de efectuare a misiunilor de audit şi etapele post-audit.

Cea de-a doua zi a seminarului informativ a fost dedicată mai multor teme, printre care metodologia auditului autorităţilor publice locale şi asigurarea calităţii auditului. Participanţii au pus în discuţie standardele de audit ale NIK, asigurarea calităţii în cadrul planificării misiunilor de audit, etapele auditului şi asigurarea calităţii în timpul derulării auditului, monitorizarea efectuării misiunii de audit, procesarea tabelului constatărilor de audit, modalităţile de elaborare a raportului de audit, evaluarea calităţii muncii auditorului, asigurarea activităţii serviciului de control intern. Partea poloneză a oferit informaţii detaliate despre standardele şi metodologia NIK în domeniul auditului, tipurile de audit efectuate, criteriile de efectuare a misiunilor de audit, etapele procesului de audit, planificarea anuală şi curentă, analiza riscului şi factorilor de risc, pregătirea misiunilor de audit, competenţele instituţiei, probele de audit, evaluarea auditului intern,rapoartele de audit şi comunicarea rezultatelor auditurilor, etc.

Experienţa Poloniei în domeniul organizării şi efectuării auditului autorităţilor publice locale este foarte importanţă pentru Curtea de Conturi a Republicii Moldova, multe elemente urmând a fi preluate şi implementate în activitatea de audit a instituţiei pentru a spori eficienţa organizării muncii de audit.         

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY